SHARE

Category

Office


Architect

Mackenzie


Completion

2015


Contractor

Robertson & Olson


Financing

Riverview Community Bank

Creative Adaptation

Viewpoint Construction Software was looking for an opportunity to expand their headquarters footprint, but didn’t want to give up their prime location in Portland’s Central Eastside Industrial District at SE Water & Clay. A few daunting challenges had to be overcome on the path to transforming a historic building into a unique LEED Platinum certified creative office space.

An unused industrial building, built in 1909 by PGE as a railroad freight depot, was situated across the street from Viewpoint’s existing offices, presenting an ideal opportunity to continue to grow their global headquarters in Portland. However, the site was contaminated and several previous partners were unsuccessful at figuring out a way to bring this historic building back to use.

We drew on our deep knowledge of environmental restoration to structure a flexible, nuanced collaboration with PGE to work through the site’s challenges. In doing so, we were able to unlock the potential of the site, saving a piece of Portland’s industrial history by avoiding what was thought to be inevitable demolition of the historic building.

Viewpoint was rewarded with a perfectly located building. The 1510 Technology Center is only steps away from the Eastbank Esplanade, numerous Water Avenue amenities and convenient access to the Portland Streetcar and MAX light rail line. This classic building makeover is also a model of sustainability featuring Portland’s first radiant and chilled floor mechanical system offering tenants both comfort and efficiency. Features include authentic cast-in-place concrete columns and walls, high ceilings, large operable windows, a three story central atrium and a fitness lounge.

The original gabled and pitched roof was salvaged during construction and the tenant reused the old growth lumber throughout the interior. Reclaimed Doug Fir ceilings, wood walls, furniture and stairs infuse the building with warmth and authenticity while creating an inspiring and modern creative office space.